Flatez
Welcome Back!

e=mc3 (pour le jeunhomme thomąs)

Flatez :: Main :: School

Go down

e=mc3 (pour le jeunhomme thomąs)

Bericht van Florian op zo jan 18, 2009 10:01 pm

Hoofdpersonen / karakters:
-Daniel Michon, Franse jongen, woont in buitenwijk (La Garenne) van Parijs, hij is een beetje een straatschoffie. Hij is gek van Amerikaanse films. Daniel maakt heel vaak vergelijkingen met films. Als een bepaalde situatie zich voordoet zegt of denkt hij vaak 'het lijkt wel dat fragment uit … (filmtitel)'. Hij kent een heleboel films dus bijna uit z'n hoofd. Hij is net als Lauren hoogbegaafd. Hij is een behoorlijk brutale jongen, absoluut niet verlegen zoals je misschien zou verwachten van hoogbegaafde kinderen. Ook rookt hij.
-Lauren King, knap Amerikaans meisje, woont in mooie wijk in Parijs, heeft rijke ouders. Ze is hoogbegaafd maar vindt dat niet leuk. Ze houdt van boeken lezen. Net als Daniel is ze niet verlegen, gezien het feit dat ze op school soms moet nablijven.
In de hoofdstukken die door Lauren worden verteld zit soms een zin met een kleiner lettertype die los staat van de rest van de tekst. Dit zijn zinnen, die op het voorgaande stuk tekst van toepassing zijn.

Dit zijn de twee belangrijkste personen in het boek, de andere personages hebben allemaal een kleine rol.

Opbouw:
Het boek bestaat uit 28 korte hoofdstukken en een epiloog.
De verteller van het verhaal is steeds verschillend per hoofdstuk, om de beurt is het Daniel en daarna weer Lauren. Het wordt in ikvorm verteld.

Tijd:
Het boek is uitgegeven in 1977, dus het verhaal speelt waarschijnlijk in de jaren 60 of 70. De duur van het hele verhaal is ongeveer 1 jaar.

Samenvatting per hoofdstuk:
1. (Verteld door Daniel) Het is bijna juli. Daniel is 11 jaar. Hij is een zeer intelligente jongen, hij is de beste van zijn klas. En die intelligentie heeft hij niet van z'n ouders geėrfd. Zijn ouders heten Marcel en Franēoise. Hij is (vindt hij) best knap. Hij is helemaal gek van films en vooral Amerikaanse, sommige films ziet hij talloze malen. Hij gaat vaak samen met zijn vriend Londet. Daniel is een grote fan van Robert Redford. En tijdens het zien van een film voelde hij voor het eerst gevoel van verliefdheid (voor hoofdrolspeelster Jane Russel). En hij is verliefd op Leonore uit z'n klas. Hij is een individualistisch type, en leest veel. Verder zegt / schrijft hij steeds 'Bingo' omdat hij dat in een Amerikaanse film had gehoord.
2. (Verteld door Lauren) Lauren is een mooi, blond Amerikaans elfjarig meisje. Ze is net als Daniel extreem slim. Dat werd bij de wiskundeles ontdekt omdat ze soms meer wist dan de juf. Ze las op 8-jarige leeftijd al ingewikkelde boeken van Racine en Voltaire. Ze houdt van klassieke muziek en doet aan 'danse classique'. Haar (bekakte) moeder heet Kay en haar vader Steve werkt bij het telecombedrijf I.T.T. Ze heeft geen echte vrienden, iemand waar ze wel mee omgaat is Nathalie Woodstein. Haar eerste gevoel van verliefdheid was voor een jongen uit een hogere klas die ze leuk vond.
3. (Verteld door D) Daniel en z'n ouders zijn op vakantie, er wordt niet genoemd hoe deze stad heet. Hij vertelt hoe saai het er is en dat hij er nooit vrienden maakt. Tijdens het schuilen voor een regenbui ontmoet hij Lauren. Hij stelt zich voor als Humphrey (van Humphrey Bogart) en ze raken met elkaar in gesprek. Ze spreken af elkaar de volgende dag te zien. Daniel is verliefd op haar geworden.
4. (Verteld door L) Lauren is ook verliefd op hem. Tijdens hun afspraakje wordt ze nog meer verliefd. Ze gaan samen wandelen en praten. Het klikt tussen hen. Ze vertelt hem over haar 'hyperintelligentie' en hij vertelt dat hij denkt dat hij dat ook heeft. Dat schept natuurlijk een band. Lauren vertelt dat ze uit Tuscon uit de U.S.A. komt. Dat vindt Daniel natuurlijk geweldig omdat hij grote Amerika-fan is. Hij vertelt haar ook zijn echte naam. Ze spreken weer af voor de volgende dag.
5. (Verteld door D) Ze kennen elkaar nu 15 dagen. Ze hebben weer afgesproken. Daniel vraagt zich af of ze met hem zou willen zoenen en misschien meer. Hij is alleen thuis (in hotel waarschijnlijk) en het is avond. Ze komt en zoent hem. Daniel is erg blij.
6. (Verteld door L) Ze zijn weer terug in Parijs. Het is september. Op weg naar school komt Lauren Nathalie tegen maar ze heeft niet echt zin om met haar te praten. De andere kinderen uit de klas vindt ze ook stom en ze denkt constant aan Daniel. Maar ze moet nablijven en kan dus niet naar het afspraakje dat ze met hem had. Ze is kwaad en is school zat.
7. (Verteld door D) Ook Daniel moet weer naar school. En hij vindt het ook niet echt leuk. Na school wacht hij op Lauren en hij is zenuwachtig want het is de eerste keer na de vakantie dat ze elkaar weer zullen zien. Maar ze komt niet opdagen en hij is wanhopig. Dan komt een meisje naar hem toe die zegt dat Lauren niet kan komen. Ook heeft ze een briefje van Lauren waarin ze vraagt om hem woensdag te ontmoeten. Daniel zegt dat hij om 3 uur kan en laat Nathalie de boodschap doorgeven.
8. (Verteld door L) Lauren en Daniel wandelen in Tuileriėn. Lauren krijgt een blaar en Daniel draagt haar. Dan komen ze een oude man tegen, een artistiek, ouderwets gekleed type en hij vraagt of ze even willen uitrusten in een café en wat drinken. Hij stelt zich voor als Edmond-Julius Santorin, gepensioneerde. Hij denkt dat Daniel en Lauren broer en zus zijn. Ze moeten eigenlijk naar huis maar gaan toch mee, het lijkt hen een aardige man. Ze komen terecht in een zeer luxe restaurant. Daniel vraagt hem wat voor beroep hij had. Santorin vertelt dat hij diplomaat was, dat zijn vrouw Emilienne gestorven is en dat hij veel heeft gereisd. Na een tijdje gaan ze weer en Santorin begeleidt hen naar huis. *
9. (Verteld door D) Na een tijdje gaan ze weer en Santorin zegt dat hij hen helaas geen lift kan geven want zijn Bentley is bij de garage. Ze bedanken hem voor alles en nemen afscheid. Lauren vindt Santorin geweldig en is onder de indruk van zijn verhalen. Lauren en Daniel nemen ook afscheid en spreken af voor zondag. Daniel vindt drie dagen zonder haar erg lang.
10. (Verteld door L) Nathalie en Lauren praten over liefde onder de les. Nathalie zegt dat ze Daniel wel schattig vindt, maar een beetje klein. Ze vertelt dat ze verliefd is op haar (onbereikbare) neef Bobby Mac Apaloos, die veertien jaar ouder is. Nathalie denkt dat Lauren al naar bed is geweest met Daniel, maar dat is niet zo. Ze zijn bang dat het een schandaal zou zijn, twee elfjarigen. Lauren vraagt Nathalie of ze haar wil uitnodigen voor zondag, zodat Lauren tegen haar ouders kan zeggen dat ze naar Nathalie gaat, maar werkelijk bij Daniel is. En als Lauren's moeder Nathalie zondag ziet moet Nathalie zeggen dat ze zich erg amuseren. Lauren wil dus niet dat haar ouders weten dat ze naar Daniel gaat. Nathalie belooft het spelletje mee te spelen.
11. (Verteld door D) Het is maandag en Daniel haat maandag. Ook de leraren zijn dan slecht gehumeurd. In zijn klas zit een jongen die Dumazier heet en een beetje een griezelig type is. Hij heeft vet haar, een 'nazibril', lacht nooit en de meisjes huiveren van hem. Daniel denkt aan de vorige dag met Lauren. Ze gingen naar een bioscoop op de Champs-Elysées naar een spionagefilm met Redford. Ze was nog nooit naar een Redford-film geweest, Daniel verbaast zich daarover. Lauren leest liever. Bij de bioscoop is een grote rij, en het is koud buiten. De caissičre vraagt naar hun ID. Want de film is voor dertien jaar en ouder. Ze zeggen dat ze dertien zijn maar worden geweigerd. Daniel wordt kwaad op caissičre. De caissičre dreigt politie te bellen en ze geven het op. Ze gaan naar een café en daarna maken ze een wandeling en voelt hij zich gelukkig. Aan het eind van de dag brengt hij haar naar huis.
12. (Verteld door L) Lauren gaat naar een voetbalwedstrijd van Daniel. Ze houdt eigenlijk meer van rugby, maar ze is zijn supporter. Daniel kan heel aardig voetballen. Normaal gaat ze daarna met Daniel wandelen, maar vandaag moet ze met haar moeder mee naar de 'Pen Club', een club van academici, oude dames en Amerikaanse miljardairs. Lauren vindt het niet leuk om mee te gaan. Bij de club zijn allemaal bekakte, rijke mensen. Dan verschijnt Daniel opeens. Hij had van Londet gehoord waar ze heen was. Ze is blij hem te zien. Ze gaan in een salon zitten waar verder niemand is. Hier krijgen ze het idee om een boek te gaan schrijven, een verhaal over de liefde; 'Dany et Laury'.
13. (Verteld door D) Ze beginnen met hun boek. Het is acht dagen voor Kerstmis. Het is koud en ze zitten buiten langs de Seine. Ze roken sigaretten. Ze hebben meningsverschil over het boek, maar komen er uit. Daniel is heel erg verliefd en zou met haar willen vrijen.
14. (Verteld door L) Lauren houdt van Kerst. Maar ze weet niet wat voor cadeautje ze voor Daniel moet kopen. Ze is al aardig gevorderd met het schrijven van de roman. Als ze zit te schrijven komt haar vader binnen die vraagt wat ze schrijft. Ze vertelt het hem. Ze vindt haar vader wel aardig, maar ze is niet gek op hem en ze ergert zich aan hem. Hij is erg serieus. Ze vraagt hem wat hij wilde krijgen voor Kerst toen hij elf was. Hij antwoordt: een educatief spel. Ze vindt het slecht idee, en vraagt of hij niet iets anders weet. Hij zegt nee. Later komt haar moeder naar haar toe in wintersportoutfit. Ze zegt Lauren dat ze op vakantie gaan naar Val-d'Isčre. Lauren schreeuwt: nooit! Ze wil niet omdat ze bij Daniel wil zijn in de vakantie, maar dat durft ze haar moeder niet te zeggen. Ook heeft ze een hekel aan wintersport.
15. (Verteld door D) Hij gaat met de metro naar het station van waaraf Lauren vertrekt naar Val-d'Isčre. Eerst koopt hij een ring voor haar bij een juwelier. Hij denkt dat hij haar erg zal missen. Op het station zoekt hij haar. Hij ziet haar vader en moeder, maar haar niet. De trein vertrekt al over een minuut. Eindelijk ziet hij haar zitten in de trein en geeft de ring. Ze kust het raam en de trein vertrekt.
avatar
Florian
Elite Member

Aantal berichten : 396
Registration date : 06-06-07

Profiel bekijken

Terug naar boven Go down

Re: e=mc3 (pour le jeunhomme thomąs)

Bericht van Florian op zo jan 18, 2009 10:02 pm

16. (Verteld door L) Het is inmiddels na de vakantie. Het is 1 maart. Daniel is bij Lauren en ze drinken whisky, roken en dansen op Sinatra. Lauren zegt dat haar leven begonnen is toen ze Daniel in juli leerde kennen. Lauren heeft te veel gedronken en wordt duizelig en laat zich vallen op de bank. Dan horen ze dat Lauren's moeder eraan komt en Daniel gaat bij haar liggen en ze doen alsof ze slapen. Kay ziet de whisky en is erg kwaad. Lauren ziet wel een voordeel van de situatie, namelijk dat haar ouders Daniel nu kennen en dat moest er toch eens van komen.
17. (Verteld door D) Daniel is ook ziek geworden van de drank. De moeder van Lauren denkt dat hij een vriendje uit haar klas is. Hij is geen grote vrienden geworden met Kay, maar het had erger gekund, dacht hij. De volgende dag gaat hij met (zijn beste vriend) Londet en Lauren naar een seksfilm. Lauren wilde eerst niet mee, maar Daniel overtuigde haar door te zeggen dat het nuttige informatie is voor hun roman. Daniel vindt het een geweldige middag: hij is met z'n beste vriend, z'n vriendin en hij gaat naar de film. Ze gaan niet via de ingang naar binnen, maar via de achterkant. Londet weet de weg omdat zijn vader eigenaar is van de bioscoop. Als ze de film zitten te kijken schaamt Daniel zich en durft niet meer te kijken. Lauren zegt dat ze weg wil en ze huilt. Daniel en Lauren verlaten de bioscoop. Daniel heeft er spijt van en hoopt de film snel weer te vergeten.
18. (Verteld door L) Het is lente in Parijs. Lauren is bijna jarig (17 april) en ze wordt 12 jaar. Haar moeder heeft altijd de neiging het feest zwaar te overdrijven, met veel gasten, te veel taart etc. Lauren wil het dit jaar anders, simpeler, en ze legt dat aan haar moeder uit. Haar moeder maakt bezwaar omdat ze graag de families Ford en Stevens wil uitnodigen, zoals elk jaar. Lauren wordt kwaad en loopt weg uit de kamer.
19. (Verteld door D) Daniel, Nathalie en Londet zijn bij de verjaardag van Lauren. Ze zitten op Lauren's kamer. Londet vindt Nathalie erg leuk. Lauren vertelt Daniel dat ze bij wiskunde op het niveau zit van de universiteit. Ze is hier bezorgd over en vindt het helemaal niet leuk om zo bijzonder te zijn. Ze is bang een levend museumstuk te zijn of een vrouwelijke Einstein. Daniel stelt haar gerust door te zeggen dat ze niet overal zo goed in is als wiskunde en Lauren kan weer lachen.
20. (Verteld door L) Lauren heeft het naar haar zin op haar feestje. Maar haar moeder had toch de familie Ford uitgenodigd en ook het zoontje Tommy is mee. Met tegenzin stelt ze Tommy voor aan de rest. Lauren stelt voor een kaartspel te spelen. Daniel legt het uit maar ze snappen het niet. Daniel en Lauren raken een beetje geļrriteerd van die 'domme' kinderen. Op dat moment voelen ze beiden de drang om samen naar een ver land te gaan, weg van die kinderen. Lauren vraagt zich af waar verliefde mensen heen gaan.
21. (Verteld door D) Daniel is in een radiostudio en hij doet mee aan een quiz over films. Zijn tegenstander is een oude man, monsieur Magnard. Daniel is erg zenuwachtig, hij kan een reis naar Venetiė winnen, maar zijn tegenstander is erg goed. De presentator heet Guy Ridert. Daniel was de voorrondes erg makkelijk doorgekomen, hij weet heel veel van films. In deze quiz weet hij ook alle antwoorden en omdat Magnard een antwoord niet weet wint Daniel de reis.
22. (Verteld door L) Lauren gaat naar haar vader op z'n werk. Ze vraagt aan een vrouw / secretaresse waar ze Steve King kan vinden. Als ze deze mooi vrouw ziet vraagt ze zich af of haar vader met haar zou gaan. De vrouw zegt dat Steve in bespreking is en dat ze tien minuten moet wachten. Lauren heeft geld nodig voor de vakantie naar Venetiė en ze wil daarom een computer van haar vader lenen. Ze heeft een zeer ingewikkelde formule bedacht (zie p. 156/157) en ze denkt daarmee op de beurs veel geld te kunnen verdienen: 10.000 francs. Ze gaat naar haar vader in zijn kantoor. Haar vader is de P.D.G. (directeur) van het bedrijf. Ze ziet in zijn kamer een foto staan van haar met haar ouders, en ze heeft het gevoel dat ze haar vader eigenlijk niet kent. Maar ze houdt wel van hem. Haar vader vindt het goed dat ze een computer gebruikt en verwijst haar door naar Martin, de computerspecialist van het bedrijf. Als Martin van haar plan hoort wil hij ook wat geld inleggen. De beleggingen verlopen uiteindelijk niet zo geweldig als ze had gehoopt, maar de opbrengst is toch 6300 francs.
23. (Verteld door D) Daniel heeft een smoes bedacht om naar Venetiė te kunnen. Hij heeft een brief geschreven aan zijn ouders namens zijn school en in de brief staat dat er een excursie is naar fabrieken bij de Mont Sint Michel. Hij laat zijn vader de brief lezen, en zijn vader vindt dat hij mee moet gaan. Daniel's plan is gelukt, en de kosten van de excursie wil zijn vader ook betalen. Daniel heeft zin om weg te gaan uit 'het huis van de koliek' (dat heeft zijn moeder), en hij wil niet zo worden als z'n ouders. Hij heeft nu het geld voor de reis, de toestemming en een ID. Over vier dagen gaan ze naar Venetiė.
24. (Verteld door L) Kay heeft ook haar handtekening gezet onder de brief over de excursie, zelfs zonder deze te lezen. Maar er is een probleem. Daniel vertelt Lauren dat kinderen (om de grens over te komen) toestemming van hun ouders moeten hebben of onder begeleiding moeten zijn. Lauren heeft het idee om Santorin mee te nemen als begeleider. Als ze het aan Santorin vragen is hij eerst verbaasd maar hij gaat akkoord. Over twee dagen vertrekken ze per trein.
25. (Verteld door D) Ze zijn nu in Venetiė en het is zonnig weer. Ze hebben het naar hun zin, ook Julius. Ze drinken wat op een terras. Daniel vindt Venetiė mooi en ook het hotel bevalt goed. In hetzelfde hotel is ook het Franse echtpaar Bridoux met wie ze kennis maken. De vrouw heet Marguerite. Ze praten met hen over het Italiaanse eten. Daniel en Lauren gaan een wandeling maken nadat ze daarvoor toestemming hebben gevraagd aan 'grand-pčre', zoals ze Julius noemen. Ze gaan naar een kerk en doen alsof ze gaan trouwen. Daniel heeft geen enkele spijt van dit hele avontuur want hij geniet ervan.
26. (Verteld door L) Ze maken een boottochtje. Daniel geeft Lauren een glazen paardje als cadeautje. De vakantie is inmiddels al op de helft en dat vinden ze heel jammer. Daniel stelt voor te blijven, ze redden zich wel en zijn samen gelukkig. Lauren twijfelt eerst, ze vraagt zich af hoe ze geld moeten verdienen, maar ze stemt toch in. Ze gaan vervolgens een tochtje maken met een gondel. Ze krijgen ruzie en Lauren's paardje valt in het water. Maar ze maken het snel weer goed.
27. (Verteld door D) Ze dineren samen met meneer en mevrouw Bridoux. Lauren ontmoet een Griekse matroos en wordt uitgenodigd mee te varen naar Istanbul. Daniel en Lauren willen graag en Julius vindt het goed. Marguerite Bridoux is verbaasd en vraagt of ze niet naar school moeten. Daniel liegt dat hun juf ziek is. Julius wordt die avond dronken en ze slepen de lallende man mee terug naar het hotel. In het hotel aangekomen wordt hun verteld dat er iemand voor hen heeft gebeld. Het bleek Nathalie te zijn. Lauren belt haar op en Nathalie vertelt dat ze Lauren's moeder tegenkwam die haar vroeg waarom ze niet op excursie was. Nathalie heeft Kay verteld dat Lauren en Daniel in Venetiė zijn. Ze zijn boos op Nathalie en ze besluiten weg te vluchten want waarschijnlijk zoekt de politie hen en ze willen niet naar huis. Ze halen Julius uit bed en gaan weg uit het hotel.
28. (Verteld door L) Als ze over straat rennen worden ze gevolgd door een politieauto. Ze rennen hard en lang. Ze komen terecht bij een sportevenement waar ze zich verschuilen tussen kinderen van hun leeftijd.
Epiloog: (Verteld door D) Ze zijn weer in Parijs. Lauren gaat terug naar Amerika als straf. Dat werd door haar psycholoog aangeraden.
Uiteindelijk had de tv een eind gemaakt aan hun avontuur in Italiė. De politie had hen op tv gezien bij het sportevenement.
Daniel gaat afscheid nemen van Lauren, ze maken eerst een wandeling. Ze bedenken zich dat ze hun roman nog niet af hebben en besluiten dat met brieven te doen. Lauren wil niet weg. Daniel zegt dat hij op haar zal wachten en Lauren belooft dat ze terugkomt. Bij het afscheid vraagt Lauren of Daniel iets wil zeggen wat ze kan meenemen (onthouden). Daniel bedenkt een zin die de combinatie is van Einstein en Racine:
'E = mc2, mon amour'. (Dit is dus ook de titelverklaring)

Als je deze samenvatting leest zie je misschien dat er soms tijdsprongen tussenzitten, en het lijkt alsof er een deel wordt overgeslagen tussen hoofdstukken. Dat maakte het lezen soms moeilijk. Maar meestal werd dan later in het hoofdstuk duidelijk wat er was weggelaten zodat je weer samenhang ziet.

* Santorin zegt dat hij diplomaat was, en een Bentley heeft en verre reizen heeft gemaakt etc, maar in de inleiding van het boek staat dat hij 'le plus joyeux menteur de l'univers' is. Menteur betekent leugenaar, dus uit de inleiding blijkt dat deze man van alles verzint. Zijn werkelijke beroep was 'chef de gare' (stationschef).
avatar
Florian
Elite Member

Aantal berichten : 396
Registration date : 06-06-07

Profiel bekijken

Terug naar boven Go down

Re: e=mc3 (pour le jeunhomme thomąs)

Bericht van ] Artem [ op vr feb 06, 2009 7:42 pm

Een dikke 8 zonder te lezen.. yeah

_________________
avatar
] Artem [
««Admin»»

Aantal berichten : 1265
Registration date : 03-06-07

Profiel bekijken http://flatez.screwcamel.com

Terug naar boven Go down

Re: e=mc3 (pour le jeunhomme thomąs)

Bericht van 7h0m45 op vr feb 06, 2009 11:48 pm

ik ook lol
avatar
7h0m45
-=(GFX Designer)=-

Aantal berichten : 638
Registration date : 03-06-07

Profiel bekijken

Terug naar boven Go down

Re: e=mc3 (pour le jeunhomme thomąs)

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Go down

Terug naar boven


Flatez :: Main :: School

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum